Friday, September 9, 2011

KARIPAP INTI DAGING CINCANG

Bahan doh: tepung gandum
                 2 camb marjerin
                 sedikit air dr peti ais
                 sedikit garam

Caranya : - masukkan tepung dan juga marjerin .
                  ramas2kan marjerin bg rata dgn tepung ...
               - Bl dh rata, masukkan garam dan air ais smbil uli
                 perlahan2...
                ( cr uli mudah , letakkan jari tgh2 dan mulakan
                   buat pusingan
                jgn berhenti ... sbb buat pusingan tepung akan
                 melekat dgn cantik benbanding di uli )
              - masukkan air skit2... smbil pusing jari smpai
                semua tepung melekat
               dan last baru la uli rata ... ketepikan ...

Bahan inti ; dgg cincng - cuci dan toskan
                bwg besar - hiris
                daun bawang dan daun sup- hiris halus
                ubi kentang - dadu kecil
                rempah dgg baba's
                sedikit santan kl suke
                ( kdg sy bubuh kdg tak cuma letak air je )

Caranya: - tumiskan bwg besar hingga layu ..
                 masukkan pes rempah yg di bancuh
                 ..gaul...
             - bl dh agak hlg bau rempah masukkan
                dgg cincang, gaul rata lagi.
               bl agak air dgg yg keluar dh agak kering skit ,
               masukkan kentang dadu.
               kacau lg.
             - masukkan santan atau air sedikit.
                masukkan daun bwg dan daun sup
               masukkan garam, perasa.
              masak ia smpai ia pekat dan tutp api ...

              ( menu ni sy tak suke sgt kulit karipp gebu tetapi
              suke kl kulitnya rangup)

tips: - utk bg kulit karipp gebu masukkan marjerin +shortening
        - goreng ketika minyak dh betul2 panas tetapi
          gunakan api perlahan agar kulit karipp
          tak menggelembung dan tak msk


SELAMAT MENCUBA



LINDA CAMERON 2011

No comments: