Bahan :- 6 ulas bawang merah - kisar halus
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 ketul tulang sendi
15ml serbuk cili
90g serbuk kurma
30g rempah kari
30g kerisek
30ml kicap pekat
1 tin susu cair
garam dan gula secukup rasa
Caranya ;- panaskan minyak , tumiskan kulit kayu manis bersama
bunga lawang dan buah pelaga .
- masukkan bahan yang telah di tumbuk halus dan tumis hingga
naik baunya .
- masukkan rempah kurma , rempah kari dan serbuk cili . masak
rempah tersebut hingga naik minyak .
- masukkan tulang sendi kambing , susu cair dan kicap pekat . masak
hingga tulang tersebut empuk.
- masukkan kerisek garam dan gula secukup rasa hingga kuahnya
pekat .
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment