Bahan :- 500g daging lembu
8 biji bendi
3 biji tomato -belah 8
60ml minyak
15g serbuk ketumbar
15g serbuk jintan manis
15g serbuk jintan putih
15g serbuk cili
10 g serbuk lada putih
15g serbuk kunyit
30g sos tomato
10 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
150ml susu cair
1 biji bawang besar -belah 4
1cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
garam
'
caranya :-hiriskan daging nipis2 dan perapkan seketika bersama
ramuan yang di kisar dan garam.
- panaskan minyak dan tumiskan bawang besar , kulit kayu
manis , buah pelaga dan bunga cengkih .
- bila semua bahan tumisan naik bau campurkan ramuan
rempah bersama sos tomato dan biar naik minyak .
- masukkan daging , susu cair dan biar mendidih.
bila daging dh empuk , masukkan bendi dan tomato .
renehkan seketika sebelum di hidangkan...
No comments:
Post a Comment