Sunday, April 20, 2014

KERABU ULAM KAMPUNG



Bahan :

100g pucuk paku
100g pucuk betik
100g daun selom
100g daun pegaga
2 biji bawang besar
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
100g udang kering
200g kelapa  parut - buang kulit arinya
perahan jus limau 2 biji
1 kiub pati ayam
1 kiub pati udang





Caranya :

1-celurkan pucuk paku dan pucuk betik secara berasingan .angkat dan sejatkan .hiris halus
   pucuk betik , daun selom , daun pegaga , bawang besar , cili merah dan cili hijau .ketepikan
2-sangrai udang kering  dan kelapa  secara berasingan hingga kekuningan . kisar halus .
  gaul semua bahan  di dalam mangkuk  , masukkan perahan jus limau tadi , kiub pati ayam , dan
   kiub pati udang . kacau rata .
  sedia di hidangkan ....


No comments: