Sunday, April 20, 2014
AYAM MASAK PRUNE
Bahan :
1 ekor ayam
2 camb serbuk cili
3 camb rempah kari
1 camt serbuk kunyit
1 1/2 camt garam
minyak -goreng terendam
1 bj bawang besar - hiris
2 ulas bwg putih - tumbuk
4 cm halia - tumbuk
4cm kulit kayu manis
1 camt serbuk lada hitam
2 camb tepung jagung
2 cawan air panas
1 kiub pati ayam - stok
12 bj buah prune
Caranya :
1- perapkan ayam bersama serbuk cili , rempah kari , serbuk kunyit dan garam selama 30 minit .
panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak dan ketepikan .
2- asingkan sebahagian besar minyak tadi, tumiskan bawang besar menggunakan baki minyak
tadi .masukkan bawang putih , halia, kulit kayu manis dan serbuk lada hitam.
3-kacau . masukkan tepung jagung dan kacau . tuangkan air perlahan2 dan stok .
kacau dan biar mendidih .
4-masukkan buah prune dan ayam . perlahankan api dan reneh sebentar .
hidangkan ..
selamat mencuba ..
sumber : majalah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment