Sunday, April 20, 2014
DENDENG DAGING
Bahan :
500g daging batang pinang
air untuk merebus daging
2 camb serbuk kunyit
garam
minyak untuk menggoreng
3 camb pes cili
4 camb jem buah2an
sedikit perahan limau nipis
1 helai daun kuyit -hiris halus
Bahan kisar :
1 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
3 btg serai
Caranya :
1- rebus daging hingga empuk , sejat dan simpan air rebusannya .
perapkan daging bersama serbuk kunyit dan garam. goreng daging hingga garing dan ketepikan.
2- tumiskan bahan kisar hingga wangi dan masukkan pes cili dan kacau .
biar hingga terbit minyak .
3-masukkan jem buah2an , jus limau , garam dan daun kunyit . kacau rata .
biar mendidih seketika dan angkat ..
hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment