Sunday, April 20, 2014

DENDENG DAGING



Bahan :

500g daging batang pinang
air untuk merebus daging
2 camb serbuk kunyit
garam
minyak untuk menggoreng
3 camb  pes cili
4 camb  jem buah2an
sedikit  perahan limau nipis
1 helai daun kuyit -hiris halus



Bahan  kisar :

1 bj bawang besar
4 ulas  bawang  putih
3 btg serai



Caranya :

1- rebus daging  hingga empuk , sejat dan simpan air rebusannya .
    perapkan daging  bersama serbuk kunyit dan garam. goreng daging hingga garing dan ketepikan.
2- tumiskan bahan kisar  hingga wangi  dan masukkan pes cili  dan kacau .
    biar hingga terbit minyak .
3-masukkan  jem buah2an , jus limau , garam dan daun kunyit . kacau rata .
   biar mendidih seketika dan angkat ..
   hidangkan...

No comments: