Bahan : kacang parpu ( ikut nasib la ade sstgh kcg parpu tak sdp )
rendamkan semalaman ... tumbuk lumat
udang kering - kisar
daun bawang /daun sup- hiris halus
bwg besar- hiris
cili merah- hiris
sedikit jintan manis
sedikit jintan putih
sedikit cili kering - gunting halus @ boleh juga
kl nk letak hirisan cili hijau
@ cili padi
Caranya; - kacang parpu setelah kembang di cuci
dan toskan airnya. ketepikan dalam satu bekas
- masukkan hirisan bwg besar, hirisan cili merah,
cili kering, jintan manis,jintan putih, udang kering
dan juga hirisan daun bwg dan daun sup...
- gaul rata ... kemudian masukkan sdkit garam , perasa ..
gaul bg rata ... kemudian panaskan minyak .
- mulakan dgn kepal kejap2 adunn ni utk tak bg ia
hancur semasa menggoreng .
-petua: kl adunn ini tak mau berketul, cuba kepal kuat2
dan ltk atas tpk tgn dan tekapkan dua tpk tgn ni ..
tak perlu tekan kuat hnya sekadr nk membentuknya aje...
letakkan dlm kuali yg dh panas... ms menggoreng
jgn di kacau2 dl.. biar ia setengah masak , berubah warna
baru alihkan perlahan2...
- bl ia dh berubah warna coklat ..br angkat dan toskan ....
SELAMAT MENCUBA
LINDA CAMERON 2011
No comments:
Post a Comment