Bahan doh: tepung gandum
2 camb marjerin
sedikit air dr peti ais
sedikit garam
Caranya : - masukkan tepung dan juga marjerin .
ramas2kan marjerin bg rata dgn tepung ...
- Bl dh rata, masukkan garam dan air ais smbil uli
perlahan2...
( cr uli mudah , letakkan jari tgh2 dan mulakan
buat pusingan
jgn berhenti ... sbb buat pusingan tepung akan
melekat dgn cantik benbanding di uli )
- masukkan air skit2... smbil pusing jari smpai
semua tepung melekat
dan last baru la uli rata ... ketepikan ...
Bahan inti ; dgg cincng - cuci dan toskan
bwg besar - hiris
daun bawang dan daun sup- hiris halus
ubi kentang - dadu kecil
rempah dgg baba's
sedikit santan kl suke
( kdg sy bubuh kdg tak cuma letak air je )
Caranya: - tumiskan bwg besar hingga layu ..
masukkan pes rempah yg di bancuh
..gaul...
- bl dh agak hlg bau rempah masukkan
dgg cincang, gaul rata lagi.
bl agak air dgg yg keluar dh agak kering skit ,
masukkan kentang dadu.
kacau lg.
- masukkan santan atau air sedikit.
masukkan daun bwg dan daun sup
masukkan garam, perasa.
masak ia smpai ia pekat dan tutp api ...
( menu ni sy tak suke sgt kulit karipp gebu tetapi
suke kl kulitnya rangup)
tips: - utk bg kulit karipp gebu masukkan marjerin +shortening
- goreng ketika minyak dh betul2 panas tetapi
gunakan api perlahan agar kulit karipp
tak menggelembung dan tak msk
2 camb marjerin
sedikit air dr peti ais
sedikit garam
Caranya : - masukkan tepung dan juga marjerin .
ramas2kan marjerin bg rata dgn tepung ...
- Bl dh rata, masukkan garam dan air ais smbil uli
perlahan2...
( cr uli mudah , letakkan jari tgh2 dan mulakan
buat pusingan
jgn berhenti ... sbb buat pusingan tepung akan
melekat dgn cantik benbanding di uli )
- masukkan air skit2... smbil pusing jari smpai
semua tepung melekat
dan last baru la uli rata ... ketepikan ...
Bahan inti ; dgg cincng - cuci dan toskan
bwg besar - hiris
daun bawang dan daun sup- hiris halus
ubi kentang - dadu kecil
rempah dgg baba's
sedikit santan kl suke
( kdg sy bubuh kdg tak cuma letak air je )
Caranya: - tumiskan bwg besar hingga layu ..
masukkan pes rempah yg di bancuh
..gaul...
- bl dh agak hlg bau rempah masukkan
dgg cincang, gaul rata lagi.
bl agak air dgg yg keluar dh agak kering skit ,
masukkan kentang dadu.
kacau lg.
- masukkan santan atau air sedikit.
masukkan daun bwg dan daun sup
masukkan garam, perasa.
masak ia smpai ia pekat dan tutp api ...
( menu ni sy tak suke sgt kulit karipp gebu tetapi
suke kl kulitnya rangup)
tips: - utk bg kulit karipp gebu masukkan marjerin +shortening
- goreng ketika minyak dh betul2 panas tetapi
gunakan api perlahan agar kulit karipp
tak menggelembung dan tak msk
SELAMAT MENCUBA
LINDA CAMERON 2011
No comments:
Post a Comment