Friday, January 27, 2012

UDANG GORENG KELAPA




Bahan :- 8 ekor udang sederhana
              1/2 biji limau nipis
              1 biji telur
              10g garam
              50g tepung
              100g kelapa
               minyak


Bahan untuk sos kelapa :- 10ml minyak masak
                                        80g bawang merah
                                        10g bawang putih
                                        40g buah keras
                                        80g buah tomato
                                        40g gula perang
                                        700ml santan
                                        5 ml garam



Caranya:- perahkan limau nipis pada udang bersama garam
                secukup rasa .
               - gaulkan tepung dan celupkan bersama telur , tambahkan
                 kelapa . panaskan minyak dan goreng udang hingga
                keemasan.
              - untuk sos kelapa , panaskan mintak tumiskan bawang merah
                bersama bawang putih masukkan buah keras , tomato ,
                 gula perang dan santan .
             - masak semua bahan selama 7 minit hingga sos pekat .
               masukkan garam secukup rasa .
             - biarkan sos sejuk sebelum di kisar menjadi lembut .
                selamat mencuba...
              
                                       
           

NASI BERIANI TULANG



Bahan :- 1kg beras basmathi
              100g bawang merah
              100g bawang putih
              100g halia
               150g tomato
              50g daun ketumbar
              10g buah pelaga
              10 g bunga lawang
              10 g bunga cengkih
              50g rempah beriani
              10g kulit kayu manis
              2 helai daun pandan
              150g minyak sapi
              1kg tulang sum sum kambing
               50ml susu cair
               50 ml susu pekat
               800ml air



Caranya:- cuci beras basmathi dan rendamkan dalam air selama
                 10 minit .
               - toskan beras , panaskan minyak tumiskan bahan
                  tumisan seperti bawang merah, bwang putih dan halia.
              - bila bahan tekah menjadi kuning , masukkan tomato,
                 daun ketumbar , daun pandan , serai , bunga lawang ,
                 kulit kayu manis , bunga cgkih , dan buah pelaga .
               - tumiskan lagi hingga bahan kuning keemasan .
                  masukkan pula rempah beriani bersama serta air
                 dan beras yang telah di rendam terlebih dahulu ,
                - akhir, masukkan susu pekat , susu cair dan tulang
                 sum sum . bila air kering , kecilkan air dan masak nasi
                 seperti biasa .,
               - pastikan tulang empuk . sedia untuk di hidangkan,,
                 selamat mencuba ..
 

DAGING SIMPLE



Bahan:- 500g daging batang pinang - potong nipis
             10 ulas bawang merah - kisar
             2 inci halia- kisar
             5 batang serai- kisar
             1 camt serbuk jintan -kisar
             1 camt serbuk ketumbar - kisar
             1 camt serbuk kunyit
             sedikit garam
             gula
             serbuk perasa
             3 camb minyak
             1/2 cawan air




Caranya :- kisar bahan bawang merah , halia , serai , serbuk jintan
                 serbuk ketumbar dan serbuk kunyit .
               - perapkan bahan kisar  bersama daging  selama 1 jam.
                  panaskan minyak , goreng daging . masukkan sedikit air
                 garam, gula dan serbuk perasa
               - masak daging hingga empuk dam lembut
                 hidangkan..
                 selamat mencuba ...
           
            

KERABU MANGGA DAN IKAN SIAKAP



Bahan :- 1 ekor ikan siakap - saiz sederhana
              2 biji mangga
              2 biji bawang besar
              3 ulas bawang putih
              2 batang serai
              1/2 inci lengkuas
              1/2 inci halia
              2 tangkai cili merah
              2 tangkai cili hijau
              2 tangkai cili api
              2 helai daun limau purut
              20g daun ketumbar
              5g sos ikan
               garam



Caranya:- cuci ikan , hiriskan bawang merah m bawang putih , cili api
                cili merah dan cili hijau , serai, lengkuas , halia , daun limau
                 purut dan daun ketumbar .
             -masukkan bahan yang teah di hiris ke dalam ikan dan stim
               ia bersama ikan hingga masak ,
             - bila ikan sudah masak, angkat dan hidangkan bersama isi
                mangga yang di potong halus.
             -gaulkan ia bersama sos ikan serta garam ikut citarasa dan
               hidangkan..
               selamat mencuba ...

KERABU DAUN SELOM




Bahan :- 1 ikat daun selom
              1 biji bawang besar
              2 ulas bawang putih
              2 batang serai
              1/2 inci lengkuas
              2 tangkai cili merah
              2 tangkai cili hijau
              2 tangkai cili api
              5g kerisek
              5g udang kering
              1 biji limau nipis




Caranya :- hiris daun selom halus2 . hiriskan juga bawang merah
                 bawang putih , cili api, cili hijau dan cili merah .
               - tumbuk udang kering dan gaulkan bersama bahan  yang
                 telah di hiris .
               - campurkan ia bersama kerisek dan jus limau nipis .
                  masukkan garam dan gaul rata . hidangkan.
                  selamat mencuba....