Friday, January 27, 2012
UDANG GORENG KELAPA
Bahan :- 8 ekor udang sederhana
1/2 biji limau nipis
1 biji telur
10g garam
50g tepung
100g kelapa
minyak
Bahan untuk sos kelapa :- 10ml minyak masak
80g bawang merah
10g bawang putih
40g buah keras
80g buah tomato
40g gula perang
700ml santan
5 ml garam
Caranya:- perahkan limau nipis pada udang bersama garam
secukup rasa .
- gaulkan tepung dan celupkan bersama telur , tambahkan
kelapa . panaskan minyak dan goreng udang hingga
keemasan.
- untuk sos kelapa , panaskan mintak tumiskan bawang merah
bersama bawang putih masukkan buah keras , tomato ,
gula perang dan santan .
- masak semua bahan selama 7 minit hingga sos pekat .
masukkan garam secukup rasa .
- biarkan sos sejuk sebelum di kisar menjadi lembut .
selamat mencuba...
NASI BERIANI TULANG
Bahan :- 1kg beras basmathi
100g bawang merah
100g bawang putih
100g halia
150g tomato
50g daun ketumbar
10g buah pelaga
10 g bunga lawang
10 g bunga cengkih
50g rempah beriani
10g kulit kayu manis
2 helai daun pandan
150g minyak sapi
1kg tulang sum sum kambing
50ml susu cair
50 ml susu pekat
800ml air
Caranya:- cuci beras basmathi dan rendamkan dalam air selama
10 minit .
- toskan beras , panaskan minyak tumiskan bahan
tumisan seperti bawang merah, bwang putih dan halia.
- bila bahan tekah menjadi kuning , masukkan tomato,
daun ketumbar , daun pandan , serai , bunga lawang ,
kulit kayu manis , bunga cgkih , dan buah pelaga .
- tumiskan lagi hingga bahan kuning keemasan .
masukkan pula rempah beriani bersama serta air
dan beras yang telah di rendam terlebih dahulu ,
- akhir, masukkan susu pekat , susu cair dan tulang
sum sum . bila air kering , kecilkan air dan masak nasi
seperti biasa .,
- pastikan tulang empuk . sedia untuk di hidangkan,,
selamat mencuba ..
DAGING SIMPLE
Bahan:- 500g daging batang pinang - potong nipis
10 ulas bawang merah - kisar
2 inci halia- kisar
5 batang serai- kisar
1 camt serbuk jintan -kisar
1 camt serbuk ketumbar - kisar
1 camt serbuk kunyit
sedikit garam
gula
serbuk perasa
3 camb minyak
1/2 cawan air
Caranya :- kisar bahan bawang merah , halia , serai , serbuk jintan
serbuk ketumbar dan serbuk kunyit .
- perapkan bahan kisar bersama daging selama 1 jam.
panaskan minyak , goreng daging . masukkan sedikit air
garam, gula dan serbuk perasa
- masak daging hingga empuk dam lembut
hidangkan..
selamat mencuba ...
KERABU MANGGA DAN IKAN SIAKAP
Bahan :- 1 ekor ikan siakap - saiz sederhana
2 biji mangga
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
2 tangkai cili api
2 helai daun limau purut
20g daun ketumbar
5g sos ikan
garam
Caranya:- cuci ikan , hiriskan bawang merah m bawang putih , cili api
cili merah dan cili hijau , serai, lengkuas , halia , daun limau
purut dan daun ketumbar .
-masukkan bahan yang teah di hiris ke dalam ikan dan stim
ia bersama ikan hingga masak ,
- bila ikan sudah masak, angkat dan hidangkan bersama isi
mangga yang di potong halus.
-gaulkan ia bersama sos ikan serta garam ikut citarasa dan
hidangkan..
selamat mencuba ...
KERABU DAUN SELOM
Bahan :- 1 ikat daun selom
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 inci lengkuas
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
2 tangkai cili api
5g kerisek
5g udang kering
1 biji limau nipis
Caranya :- hiris daun selom halus2 . hiriskan juga bawang merah
bawang putih , cili api, cili hijau dan cili merah .
- tumbuk udang kering dan gaulkan bersama bahan yang
telah di hiris .
- campurkan ia bersama kerisek dan jus limau nipis .
masukkan garam dan gaul rata . hidangkan.
selamat mencuba....
Subscribe to:
Posts (Atom)