Wednesday, May 9, 2012

SAGU GULA MELAKA

Bahan :- 500g sagu halus
              1 liter air
              1/2 biji kelapa -santan
              1kg gula melaka
              300g gula pasir
              1 liter air

Caranya :- didihkan air dalam periuk. cuci sagu dan toskan .
                 bila air mendidih , masukkan sagu sikit2 dan kacau
                 supaya tak melekat .
              - kacau hinnga sagu masak dan kelihatan berkilatt .tutup api .
                tapi sagu yang telah masak smbil di siram denga air supaya
                kanji dapat di keluarkan.
              - tuangkan dalam cawan kecik atau acuan sesuai dan sejukkan
                dalam peti sejuk .
              - untuk kuahnya :- didihkan gula melaka bersama gula pasir dan
                1 liter air . sejukkan.
              - masak santan di atas api sederhana dan kemudian sejukkan.
                keluarkan sagu dari acuan , tuangkan santan dan gula melaka tadi .
              - hiaskan....
                 selamat mencuba ....
                
               

AYAM BEREMPAH

Bahan :- 1 ekor ayam - potong 12
              6 ulas bawang merah - kisar
              4 ulas bawang putih- kisar
              1 inci halia - kisar
              1 inci kulit kayu manis *
              2 biji bunga lawang *
              3 biji buah pelaga *
              45g sos tomato
              150ml tairu @ yogurt
              45g kicap pekat
               95g rempah kari
               15g serbuk cili
               15g asam jawa
               garam dan gula


Caranya :- panaskan minyak , tumis bahan  bertanda * , masukkan bahan
                kisar dan tumis hingga naik baunya .
              - masukkan rempah kari dan serbuk cili , tumis hingga naik minyak .
                masukkan sos tomato , tairu atau yogurt  , kicap pekat , air asam
                jawa dan garam .
             - kemudian masukka  ayam dan masak hingga kuah pekat dan
                hidangkan..
               selamat mencuba ...

LAKSA PENANG

Bahan kuah :- 1kg ikan kembung
                       300g ikan sardin
                       3 kuntum bunga kantan
                       1 ikat daun kesum
                       20g cili kering -kisar
                       10g cili api -kisar
                       20g bawang merah
                       6 keping asam gelugor
                        garam


Bahan  lain :- 1 paket laksa
                     1 biji timun -cincang
                     2 biji cili merah - hiris
                     1 biji telur rebus
                     300g nanas - hiris
                     1 biji limau nipis
                     1 biji bawang besar - hiris


Caranya :- rebus ikan kembung dan ikan sardin dan ambil isinya .
                 tumbuk isi ikan hingga lumat .
               - masukkan dalam periuk yang ade stok rebusan ikan.
                 masukkan daun kesum , bunga kantan  isi ikan dan
                 asam gelugur .
               - biar mendidih dan masukkan garam serta serbuk perasa .
                 hidangkan ..
                 selamat mencuba ...
                     

PASEMBUR PENANG

Bahan :- 1/2 kg keledek - rebus dan kisar halus
              6 ulas bawang merah - kisar
              3 ulas bawang putih - kisar
              30g udang kering
              90g cili kering -kisar
              2 ketul gula melaka
              90g kacang tumbuk
              garam dan gula secukup rasa


Bahan untuk pasembur :- 30g tauhu
                                       30g sengkuang
                                       1 biji timun
                                      30g cucur udang
                                      5 ekor ketam
                                      5 ekor sotong
                                      10 ekor udang

Caranya :- panaskan minyak , tumiskan bahan kisar dahulu bersama
                 cili kisar hingga naik baunya .
               - masukkan sedikit air , keledek kisar dan gula melaka .
                 masukkan kacang tumbuk dan garam. renehkan hingga
                 kuah pekat .
               - potong  tauhu , sengkuang  , timun , cucur udang , ketam ,
                  sotong dan udang .letakkan dalam pinggan .
               - tuangkan kuah dan hidangkan...
                 selamat mencuba...

* boleh juga di tambah bahannya seperti fish kek, telur rebus , ubi kentang(rebus
   dan goreng ) ...

TULANG SENDI KAMBING STYLE MAMAK

Bahan :- 6 ulas bawang merah - kisar halus
              4 ulas bawang putih
               1 inci halia
              1 inci kulit kayu manis
              2 biji bunga lawang 
              3 biji buah pelaga
              2 ketul tulang sendi
              15ml serbuk cili
              90g serbuk kurma
              30g rempah kari
              30g kerisek
              30ml kicap pekat
              1 tin susu cair
              garam dan gula secukup rasa


Caranya ;- panaskan minyak , tumiskan kulit kayu manis bersama
                 bunga lawang dan buah pelaga .
               - masukkan bahan yang telah di tumbuk halus dan tumis hingga
                 naik baunya .
              - masukkan rempah kurma , rempah kari dan serbuk cili . masak
                 rempah tersebut hingga naik minyak .
              - masukkan tulang sendi kambing , susu cair dan kicap pekat . masak
                hingga tulang tersebut empuk.
               - masukkan kerisek  garam dan gula secukup rasa hingga kuahnya
                  pekat .
                selamat mencuba ...