Bahan :- 500g sagu halus
1 liter air
1/2 biji kelapa -santan
1kg gula melaka
300g gula pasir
1 liter air
Caranya :- didihkan air dalam periuk. cuci sagu dan toskan .
bila air mendidih , masukkan sagu sikit2 dan kacau
supaya tak melekat .
- kacau hinnga sagu masak dan kelihatan berkilatt .tutup api .
tapi sagu yang telah masak smbil di siram denga air supaya
kanji dapat di keluarkan.
- tuangkan dalam cawan kecik atau acuan sesuai dan sejukkan
dalam peti sejuk .
- untuk kuahnya :- didihkan gula melaka bersama gula pasir dan
1 liter air . sejukkan.
- masak santan di atas api sederhana dan kemudian sejukkan.
keluarkan sagu dari acuan , tuangkan santan dan gula melaka tadi .
- hiaskan....
selamat mencuba ....
Wednesday, May 9, 2012
SAGU GULA MELAKA
AYAM BEREMPAH
Bahan :- 1 ekor ayam - potong 12
6 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih- kisar
1 inci halia - kisar
1 inci kulit kayu manis *
2 biji bunga lawang *
3 biji buah pelaga *
45g sos tomato
150ml tairu @ yogurt
45g kicap pekat
95g rempah kari
15g serbuk cili
15g asam jawa
garam dan gula
Caranya :- panaskan minyak , tumis bahan bertanda * , masukkan bahan
kisar dan tumis hingga naik baunya .
- masukkan rempah kari dan serbuk cili , tumis hingga naik minyak .
masukkan sos tomato , tairu atau yogurt , kicap pekat , air asam
jawa dan garam .
- kemudian masukka ayam dan masak hingga kuah pekat dan
hidangkan..
selamat mencuba ...
6 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih- kisar
1 inci halia - kisar
1 inci kulit kayu manis *
2 biji bunga lawang *
3 biji buah pelaga *
45g sos tomato
150ml tairu @ yogurt
45g kicap pekat
95g rempah kari
15g serbuk cili
15g asam jawa
garam dan gula
Caranya :- panaskan minyak , tumis bahan bertanda * , masukkan bahan
kisar dan tumis hingga naik baunya .
- masukkan rempah kari dan serbuk cili , tumis hingga naik minyak .
masukkan sos tomato , tairu atau yogurt , kicap pekat , air asam
jawa dan garam .
- kemudian masukka ayam dan masak hingga kuah pekat dan
hidangkan..
selamat mencuba ...
LAKSA PENANG
Bahan kuah :- 1kg ikan kembung
300g ikan sardin
3 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
20g cili kering -kisar
10g cili api -kisar
20g bawang merah
6 keping asam gelugor
garam
Bahan lain :- 1 paket laksa
1 biji timun -cincang
2 biji cili merah - hiris
1 biji telur rebus
300g nanas - hiris
1 biji limau nipis
1 biji bawang besar - hiris
Caranya :- rebus ikan kembung dan ikan sardin dan ambil isinya .
tumbuk isi ikan hingga lumat .
- masukkan dalam periuk yang ade stok rebusan ikan.
masukkan daun kesum , bunga kantan isi ikan dan
asam gelugur .
- biar mendidih dan masukkan garam serta serbuk perasa .
hidangkan ..
selamat mencuba ...
300g ikan sardin
3 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
20g cili kering -kisar
10g cili api -kisar
20g bawang merah
6 keping asam gelugor
garam
Bahan lain :- 1 paket laksa
1 biji timun -cincang
2 biji cili merah - hiris
1 biji telur rebus
300g nanas - hiris
1 biji limau nipis
1 biji bawang besar - hiris
Caranya :- rebus ikan kembung dan ikan sardin dan ambil isinya .
tumbuk isi ikan hingga lumat .
- masukkan dalam periuk yang ade stok rebusan ikan.
masukkan daun kesum , bunga kantan isi ikan dan
asam gelugur .
- biar mendidih dan masukkan garam serta serbuk perasa .
hidangkan ..
selamat mencuba ...
PASEMBUR PENANG
Bahan :- 1/2 kg keledek - rebus dan kisar halus
6 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
30g udang kering
90g cili kering -kisar
2 ketul gula melaka
90g kacang tumbuk
garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk pasembur :- 30g tauhu
30g sengkuang
1 biji timun
30g cucur udang
5 ekor ketam
5 ekor sotong
10 ekor udang
Caranya :- panaskan minyak , tumiskan bahan kisar dahulu bersama
cili kisar hingga naik baunya .
- masukkan sedikit air , keledek kisar dan gula melaka .
masukkan kacang tumbuk dan garam. renehkan hingga
kuah pekat .
- potong tauhu , sengkuang , timun , cucur udang , ketam ,
sotong dan udang .letakkan dalam pinggan .
- tuangkan kuah dan hidangkan...
selamat mencuba...
* boleh juga di tambah bahannya seperti fish kek, telur rebus , ubi kentang(rebus
dan goreng ) ...
6 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
30g udang kering
90g cili kering -kisar
2 ketul gula melaka
90g kacang tumbuk
garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk pasembur :- 30g tauhu
30g sengkuang
1 biji timun
30g cucur udang
5 ekor ketam
5 ekor sotong
10 ekor udang
Caranya :- panaskan minyak , tumiskan bahan kisar dahulu bersama
cili kisar hingga naik baunya .
- masukkan sedikit air , keledek kisar dan gula melaka .
masukkan kacang tumbuk dan garam. renehkan hingga
kuah pekat .
- potong tauhu , sengkuang , timun , cucur udang , ketam ,
sotong dan udang .letakkan dalam pinggan .
- tuangkan kuah dan hidangkan...
selamat mencuba...
* boleh juga di tambah bahannya seperti fish kek, telur rebus , ubi kentang(rebus
dan goreng ) ...
TULANG SENDI KAMBING STYLE MAMAK
Bahan :- 6 ulas bawang merah - kisar halus
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 ketul tulang sendi
15ml serbuk cili
90g serbuk kurma
30g rempah kari
30g kerisek
30ml kicap pekat
1 tin susu cair
garam dan gula secukup rasa
Caranya ;- panaskan minyak , tumiskan kulit kayu manis bersama
bunga lawang dan buah pelaga .
- masukkan bahan yang telah di tumbuk halus dan tumis hingga
naik baunya .
- masukkan rempah kurma , rempah kari dan serbuk cili . masak
rempah tersebut hingga naik minyak .
- masukkan tulang sendi kambing , susu cair dan kicap pekat . masak
hingga tulang tersebut empuk.
- masukkan kerisek garam dan gula secukup rasa hingga kuahnya
pekat .
selamat mencuba ...
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 ketul tulang sendi
15ml serbuk cili
90g serbuk kurma
30g rempah kari
30g kerisek
30ml kicap pekat
1 tin susu cair
garam dan gula secukup rasa
Caranya ;- panaskan minyak , tumiskan kulit kayu manis bersama
bunga lawang dan buah pelaga .
- masukkan bahan yang telah di tumbuk halus dan tumis hingga
naik baunya .
- masukkan rempah kurma , rempah kari dan serbuk cili . masak
rempah tersebut hingga naik minyak .
- masukkan tulang sendi kambing , susu cair dan kicap pekat . masak
hingga tulang tersebut empuk.
- masukkan kerisek garam dan gula secukup rasa hingga kuahnya
pekat .
selamat mencuba ...
Subscribe to:
Posts (Atom)